Clarin.dk

Dette website bruger cookies

Værktøjskasse

Registrere og deponere værktøjer

Du kan registrere værktøjer i infrastrukturens repositorie. Dette kan gøres ved at udfylde infrastrukturens registreringsformular for værktøjer (du skal være logget på) og derefter at lade infrastrukturen deponere værktøjet med et udtræk fra de registrerede oplysninger (du skal være logget på) som metadata. Man kan tilføje en installationsfil med program og udførlig dokumentation (hvilket anbefales) - disse kan dog udelades.

Registreringsformularen består af en øvre del med kontaktoplysninger og obligatoriske indtastningsfelter og en nedre del som beskriver værktøjets input og output i tre dimensioner: indholdstype, format og sprog. Ved værktøjsdeponering på den anbefalede måde vil infrastrukturen hente alle oplysninger, undtagen e-post-adresse og evt. adgangskode, fra den øvre del og desuden udvalgte oplysninger fra den nedre del, hvis de er udfyldt.

Integrere værktøjer

Hovedformålet med den nedre del af registreringsformularen er at integrere et værktøj i infrastrukturen (du skal være logget på) , således at andre brugere kan anvende værktøjet på ressourcer i kurven uden at skulle downloade og installere værktøjet hos sig selv.

Nogle værktøjer kan håndtere flere formater, sprog og indholdstyper. Afhængigheder mellem disse træk kan meget præcist udpensles i den nedre del af registreringsformularen, men afspejles ikke med samme detaljeringsgrad i de metadata der senere deponeres. Det er dog vigtigt at disse oplysninger er nøjagtige, da de beskriver grænsefladen mellem infrastruktur og integreret værktøj og sikrer at infrastrukturen kan udregne hvordan en kæde af værktøjer skal sættes sammen for at producere et ønsket output fra indholdet i kurven.

For at sikre at værktøjer passer til ressourcer og til output fra andre værktøjer, er der opstillet lister med nøje udvalgte værdier for sprog, formater og indholdstyper. Ved registrering af et værktøj er værktøjsudbyderen tvunget til at vælge værdier fra disse lister. Til gengæld er sandsynligheden for en vellykket integration med resten af infrastrukturen stor. Det forventes at der vil være værktøjer som ikke kan beskrives med de værdier som infrastrukturen kender. I så fald skal man kontakte admin@clarin.dk og diskutere hvordan en eller flere lister skal udvides.

Opdatere værktøjer

Hvis ens værktøj er blevet udvidet eller forbedret, bør man opdatere værktøjsoplysningerne (du skal være logget på) og deponere værktøjet på ny (du skal være logget på) . Glem ikke at forhøje versionsnummeret!